Moje nejmilejší rostlinka

1. února 2016 v 12:00 | crazyWolf |  Krea(k)tivity
Někdo by z nadpisu tipoval hojně rozšířenou zelenou rostlinku povznášející ducha, avšak já mám na mysli papričku Trinidad Moruga Scorpion Red.


Je tomu více než rok, co mi kamarád, bývalý spolužák z gymplu, řekl, že objevil v Brně, kde právě studuje, jeden obchůdek s pálivými papričkami - World of Chilli. Oba dva nás jakožto nadšence do pálivého jídla nezaujalo ani tak množství nabízených druhů, ale především to, že se v jejich sortimentu nacházejí i nejpálivější papričky světa! Skutečně, toho času byla Trinidad Moruga Scorpion se svými dvěma miliony pálivostními jednotkami (SHU) tou nejpálivější u nás nabízenou. Popravdě jsme nějakou dobu věřili, že je to ta nejpálivější na světě. Toto prvenství si držela až do roku 2013, kdy ji o 200 000 SHU (tj. o 10 % více, než Moruga) překonala Carolina Reaper. Ale co si budeme povídat - u tolik pálivých papriček takový rozdíl nejde ani poznat :D

Tak jsme se rozhodli, že si společně koupíme jedno balení semínek a vyzkoušíme je. V balení bylo šest semínek, tak jsme si každý vzali tři. Nechci, aby to teď vyznělo pomlouvačsky, doufám, že to bylo jen jedno z mála vadných balení, ale zmíněnému kamarádovi nevyklíčilo ani jedno jediné a mně naštěstí aspoň jedno.

A takto již rostla do krásy. Sic jí něco prokousalo spodní listy, ale ona se nedala a dále statečně bojovala.

Pak se z květu vytvořil první plod. Zatím takový nevinný a zelený. Ještě chvíli trvalo, než se začaly objevovat další plody, tak se čekalo dál.
Když ta první takhle krásně zrudla, tušil jsem, že brzy bude ochutnávka :)
Zmíněná ochutnávka, po níž samozřejmě následovalo peklo v ústech...

Když jsem jednou šel zkontrolovat úrodu, naskytl se mi pohled na takto krásně zbarvenou dozrávající rasta papričku. Ač to může znít nepravděpodobně, je to její skutečný vzhled - takhle dobrý ve Photoshopu opravdu nejsem :D

Tady je v celé své kráse těsně před první sklizní. V tuto chvíli na ní bylo téměř 40 plodů, z čehož zatím asi 17 uzrálých.
A již se dostáváme k pikantnímu konci. Po téměř osmi měsících někdy v průběhu září se uskutečnila slavnostní první sklizeň asi polovičky celkové úrody, která byla v tu chvíli dozrálá. Vyrobil jsem z ní pár experimentálních omáček, které jíme doteď. Tyto plody a omáčky z nich jsou skutečnou zbraní! Určitě nedoporučuji na tyto papričky sahat holýma rukama. A když už na ně takto hloupě sáhnete, tak si dejte pozor, abyste si kontaminovanou rukou nesáhli na obličej, například do očí a nedej bože si tou rukou nepřidržujte intimní partie při vykonávání potřeby! :D
Druhá sklizeň asi po měsíci byla stejně bohatá a tentokrát jsem papričky usušil a nadrtil na prášek pro snadné dávkování právě proto, aby nedocházelo k předávkování. A protože jsou papriky víceleté rostliny, nyní ta moje Moruga přezimovává u mě v pokoji za oknem. Na internetu se dušují, že další roky má být úroda mnohem bohatší, tak jsem zvědavý.

Každopádně v těchto dnech mi klíčí další Morugy, které ale z větší části rozdám přátelům a známým. Navíc jsem rozšířil sortiment a letos pěstuji i Habanero Chocolate a Habanero Orange. Nenechte se zmást názvy, ony papričky nemají nic společného s čokoládou, nebo pomeranči - jméno se odvíjí od barvy zralých plodů :) Na ty Habanero se opravdu těším. Hlavně také proto, že se dají relativně normálně konzumovat a nemusí se opatrně uždibovat, jak je tomu u Morugy.



 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Pufflie Pufflie | E-mail | Web | 5. února 2016 v 17:40 | Reagovat

Mám moc ráda pikantní jídla, ale rozhodně ne v takovéto formě. Vystačím si s česnekem. :-)
Papričku bych nezvládla ani sníst a ani vypěstovat, takže obdiv! :D

2 Bludička Bludička | Web | 22. února 2016 v 14:32 | Reagovat

Na chilli papričky si moc nepotrpím, ale letos bych ráda zkusila pěstovat cherry rajčata.

3 Kačenka Kačenka | E-mail | Web | 2. března 2016 v 15:41 | Reagovat

Brácha jednoho škorpiona pozřel a přitom se natáčel na kameru. Je to půl roku a doteď mi tu nahrávku nechce ukázat...

4 Anie Anie | Web | 25. března 2016 v 16:21 | Reagovat

Čili papričky bych taky chtěla zkusit pěstovat. Moje babička je kdysi měla...a pamatuji si, že jako malá jsem jednu ochutnala...lákalo mě jak byly malé :D :D no byla jsem statečné dítě

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama